dinsdag 23 februari 2016

Dit zijn de namen : boek en theater.

Tommy Wieringa schreef zijn roman "Dit zijn de namen" nog voor de huidige vluchtelingencrisis hét agendapunt werd op Europese topontmoetingen en een vast thema in menig gesprek aan de toog of rond de huistafel. Natuurlijk zijn we al vergeten dat na de Joegoslavische burgeroorlog van midden 1990 er ook al evenzovele vluchtelingen in ons rijke West-Europa zijn gaan zoeken naar beterschap. Net de zwerftocht van een groepje vluchtelingen is een van hoofdthema's van zijn boek. Dit boek werd door NTGent nu ook omgewerkt voor toneel.

De twee verhaallijnen in het boek worden heel afwisselend opgebouwd tot ze naar het einde toe samenkomen tot een geheel. De ene lijn vormen de vluchtelingen die misleid werden door mensensmokkelaars en in hun zwerftocht als mensen zonder naam worden opgevoerd. De tweede lijn wordt opgebouwd rond brigadier Pontus Brig, een politieman in een corrupt stadje ergens in een ex-Sovjet-republiek. Deze Brig komt tot de ontdekking dat hij wellicht Joodse wortels heeft, hij die atheïstisch werd opgevoed en leeft. Wanneer de resterende vluchtelingen in het stadje van Brig aankomen worden de twee verhalen verweven tot een geheel.

De toneeladaptatie toont de vluchtelingen die al in de stad zijn aangekomen en door brigadier Brig worden ondervraagt. Wat in het boek soms meer gesuggereerd wordt dan expliciet uitgelegd, wordt op toneel van in het begin duidelijk : alle personages op de planken beleven hun eigen 'exodus', hun eigen uittocht uit zekerheden. In de Hebreeuwse bijbel wordt het boek dat wij genoegzaam kennen als 'exodus' genoemd 'dit zijn de namen'.


(foto's van de website van NTGent)


Maar dit uitgangspunt geeft de kijker onmiddellijk het juiste kader waarbinnen hij de verhalen van de verschillende personages kan plaatsen. Zo komen de spanningen waarmee iedereen leeft des te harder bij de toeschouwer binnen.

Hoed af voor NTGent die ook zijn publiek een interessant programmaboekje gratis aanbiedt waaruit de kijker zijn profijt kan halen. Een programmaboekje dat ertoe doet en torenhoog uitsteekt boven vele andere zo'n boekjes én omwille van de kwaliteit van de duiding én omwille van de informatie over het productieproces.

Het boek én het toneelstuk tonen de complexiteit aan van het vluchtelingenvraagstuk. Iedereen wordt geconfronteerd met zijn eigen grenzen en het al dan niet binnenlaten van anderen op eigen terrein. Deze spiegel wordt ons voorgehouden op een eigen wijze in boek en theater, maar altijd blijft de lezer/kijker achter met meer vragen dan antwoorden. Vluchtelingen zijn meer dan cijfers, het zijn mensen die ons vragen stellen over onze evidenties als eten hebben, een huis, werk, veiligheid.
Beklijvend. Een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten