woensdag 25 september 2019

Prikkels ...een afleiding of niet? -2-

De filosoof Damon Young zoekt uit hoe we afgeleid worden van de ultieme opdracht van ons mens-zijn door de vele prikkels, beelden en verwachtingen die op onze weg komen. Zijn zoektocht via een aantal figuren zoals Heidegger, Seneca, Marx, Matisse, Nietzsche, Henry James en anderen wordt een pleidooi om afleiding te weerstaan en zo te leven vanuit een aandachtige soort vrijheid t.a.v. de prikkels rond en in ons.
Kunst is voor deze filosoof een belangrijke uitdaging om onze eigen weg te vinden tussen de prikkels van het leven. De tweezijdigheid van het menselijke zijn toont zich ook hier: kunst is én een toevluchtsoord én een provocatie of anders gezegd: kunst kan ons bevrijden van onze vaste patronen én kan ons inkapselen in onszelf weg van de anderen. Een mooi voorbeeld hiervan vond ik in het Museum Dr.Guislain bij de video van David Claerbout waarmee de tentoonstelling over prikkels eindigt. Het werk uit 2015 "Radio Piece (Hong Kong)" toont hoe jonge mensen in de troosteloosheid van de miljoenenstad Hong Kong hun plekje schoonheid en rust maken en hun weg zoeken in het leven. Hier drie foto's genomen van deze video...De eerste twee tonen het kamertje van waaruit twee jonge mannen werken via hun geluidsstudio, de derde foto toont hun plekje in die metropool met een door mij aangebrachte pijl.
Het is volgens Young aan elk van ons gegeven als te realiseren opdracht om te leven in vrijheid. Dat is een leven niet op de vlucht voor onszelf en de wereld, maar op zoek naar wat levensbevestigend is en inspirerend (cfr. "Afgeleid", blz. 173).
Deze idee van Young komt op het einde van zijn boek en een gelijklopend verbeelde idee van Claerbout komt op het einde van de tentoonstelling: mooi toch?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten