dinsdag 25 augustus 2020

Film : A Hidden Life

 Het toenemende welzijn van de wereld is deels afhankelijk van onhistorische handelingen, daden die verglijden in de plooien van de geschiedenis. Over zo'n 'verloren', 'vergeten', 'verborgen' leven gaat het in de meest recente film van Terrence Malick. Een film gebaseerd op waargebeurde feiten.


Malick vertelt het leven van een Oostenrijkse boer, Franz Jagerstätter, die in zijn Alpendorp de enige is die weigert aan te sluiten bij de Nazipartij na de 'anschluss' (1938) door Duitsland. We zien hoe hij en zijn familie meer en meer geïsoleerd worden in hun gemeenschap en hoe de druk op deze 'buitenbeentjes' wordt opgevoerd. In 1943 wordt Franz alsnog opgeroepen voor militaire dienst. Hij gaat naar de kazerne waar hij zich moet aanmelden, maar weigert er een eed van trouw aan Hitler te zweren. Dit bekoopt hij uiteindelijk met zijn leven.


Malick toont zich een meester in deze film:  de grootse panorama's van de Alpen waar de kleine mens bijna onzichtbaar zijn werk doet op het ritme van de seizoenen, de schitterende fotografie van de beproefde liefde tussen Franz en zijn vrouw Fani, de close-ups van de verschillende figuren die proberen Franz op andere gedachten te brengen en dat alles wordt gedragen door een mooie muziekscore.

We volgen een man, die vanuit een diepdoorleefd geloof overtuigd is dat hij geen soldaat in actieve dienst wil zijn; hij wil wel nog ziekenzorger zijn, maar hoe dan ook: trouw en gehoorzaamheid zweren aan de Führer is voor hem onverzoenbaar met zijn katholieke geloof. Dàt geloof en de liefde van én voor zijn vrouw en kinderen houden hem staande tijdens zijn gevangenschap. 




Als kijker blijf je achter met de vraag: wat zou ik gedaan hebben? Hoe sterk is een overtuiging voor mij en hoe consequent wil/kan/durf ik te gaan? Nu in onze tijd er een groeiende polarisatie te merken is in de gedachten van mensen, kan er een moment komen van keuze die misschien niet letterlijk tot de dood leidt, maar mogelijks wel tot sociaal isolement. Wat dan?

A hidden life is een film waarin Malick een pleidooi houdt voor deze 'verborgen' levens die onze menselijkheid hoog houden midden moeilijke tijden. Deze verborgen levens die niet de grote geschiedenis veranderen zorgen wel voor het hooghouden van humaniteit in barbaarse tijden. Een film om best op groot scherm te bekijken: de prachtige natuurfotografie versterkt dan nog de nietigheid van de mens, maar hoe hij in zijn kleinheid en verborgenheid toch groots kan zijn. Een film die ons moet wakker houden zodat gewetensbezwaren hun plaats blijven hebben in een samenleving. Dan wordt welzijn gecreëerd en humaniteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten