dinsdag 11 augustus 2020

't is den oorlog da 'j hier were vindt...in Cassel -2-

Het stadje Cassel heeft niet rechtstreeks geleden onder het krijgsgeweld van Wereldoorlog I, maar was toch nauw betrokken bij de oorlog als hoofdkwartier van Franse en Britse generaals.
In het Musée de Flandre, vroegere stadhuis, hield de generaal Foch zijn hoofdkwartier in de periode eind 1914-eerste helft 1915.
Het lokaal in het museum waar Foch zijn bureau had houdt de herinnering aan Foch en de Groote Oorlog levend, met een gevarieerd aanbod. Er zijn een aantal 'traditionele' verwijzers zoals bvb. een ontwerp van het grote ruiterstandbeeld van Foch dat als monument is uitgevoerd op de top van de Casselberg, maar er zijn -gelukkig- ook andere benaderingen.

Ik was zeer onder de indruk van een geheel van 16 kleine werkjes, die samen moeten worden bekeken. De artiest Manuel Ruiz Vida (°1970 Valenciennes) schilderde deze reeks olieverfwerkjes in 2005-2007 op radiogrammen, de eerste RX-foto's zoals die door Marie Curie aan het front in de Westhoek werden geïntroduceerd bij de medische militaire diensten. De verschillende schilderijtjes getuigen van een groot vakmanschap en het geheel roept op tot bezinning en stilte.
Het ensemble brengt ons als het ware naar een Britse militaire begraafplaats zoals er honderden zijn in Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen. De schilder gaf zijn werk als titel mee: "Passages", ter herdenking van de passage van de honderdduizenden soldaten gedurende Wereldoorlog I in deze regio. Wellicht klinkt ook de associatie door van het over-lijden, de passage van leven naar dood.
Een heel ander soort herdenken van de oorlog in vergelijking met de bewieroking van Foch (zie vorige blogpost).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten