vrijdag 1 oktober 2021

Bomen en mensen met een herinnering -1-

 De Groote Oorlog blijft mensen aanspreken en zijn impact is nog altijd heel sterk. Tijdens de herdenking honderd jaar Wereldoorlog I kreeg de Duitse beeldende kunstenaar Volker-Johannes Trieb een levering van massa's eiken boomstammen tot 8 meter lang, afkomstig uit Hirtzbach. Deze plek in de Elzas lag nabij het Sundgaufront. Bomen vertoonden nog sporen van de oorlog met kogelinslagen etc.
Trieb besloot om uit deze getuigen van de oorlog blokken te zagen van 30x30x30 cm. Trieb sprak dan een kunstenaar aan uit 31 landen die deelnamen aan WO I en vroeg er iets persoonlijks mee te doen, indachtig dat elke blok hout ook een getuige is van die oorlog.
In november 2018 waren deze sculpturen te zien in de Reichstag in Berlijn en in 2020 in het hoofdkwartier van de UN in New York. Sedert dan reizen ze rond over de wereld als 'boodschappers van vrede'.
Nu zijn ze nog tot halfweg november te zien in Brussel, in de Villa Empain. De kelderruimte is wat krap voor deze beelden en de belichting is niet altijd even optimaal, maar het blijft een indrukwekkende verzameling van boodschappen van vrede.
Hier een overzichtsfoto en de bijdrage van de Kroatische artiest Braco Dimitrijevic.
(eigen foto)


De Kroatische kunstenaar noemt zijn werk : One Second of Post Historic Time. Deze in Sarajevo geboren artiest heeft een kogel doorheen de houtblok geschoten met daarbij een plakaat die ons doet nadenken over de grilligheid van een mensenleven. Terwijl iemand geniet van muziek, beleeft een ander zijn ondergang. Gezien zijn achtergrond denken we natuurlijk ook aan de fatale knal in Sarajevo die uiteindelijk een helse oorlogsmachine op gang schoot.
(eigen foto)


Dit kunstwerk deed mij ook denken aan de honderden verhalen van soldaten in de loopgraven die door een (stom) toeval of dodelijk werden getroffen of juist aan de dood ontsnapten. Een moment die zij die het overleefden heel hun leven hebben meegedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten