zaterdag 9 oktober 2021

Bomen en mensen met een herinnering -4-

 De indrukwekkende verzameling van bewerkte eikenhouten blokken in de Villa Empain wil bijdragen aan een zinvolle herdenking van Wereldoorlog I. (zie ook vorige berichten)
Nedko Solakov is een Bulgaarse kunstenaar die ik leerde kennen tijdens Dokumenta 12 en daarna nog vaak terug zag. Hij maakt heel vaak heel kleine tekeningen en brengt heel kleine ingrepen aan. Zijn meeste kunstwerken ogen heel speels. Ook het blok bewerkt door Solakov toont met zwarte inkt getekende figuurtjes. Deze vele kleine figuurtjes, mensen en dieren, zie je als het ware vliegen of zweven of glijden over het oppervlak. Alleen is er een heel grote kloof midden het blok waarheen deze figuranten lijken heen te drijven.

 
(eigen foto)
De grote barst in het blok blijkt volgens de titel de dood te zijn. De titel is heel duidelijk: Dead Warriors (ours and theirs). Oorlogsdoden, de onze én de hunne. In confrontatie met de dood zijn we allen gelijk : kleine figuranten.
De eigen speelse stijl krijgt mede door de titel plots een extra dimensie. En in de dood wordt het vijanddenken (wij tegen zij) zinloos en irrelevant. 
(eigen foto)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten