woensdag 13 oktober 2021

Bomen en mensen met een herinnering -5-

 België mocht natuurlijk niet ontbreken in de expositie "Trees for memories", nu nog te zien in de Brusselse Villa Empain.
Hiervoor werd de kunstenares Berlinde De Bruyckere aangesproken.
Zij benaderde deze opdracht op haar eigen manier, helemaal in de lijn met haar andere werken tot nu toe.
Zij vertelt in de catalogus: "Ik koos ervoor om het blok te bedekken met een wasafgietsel van opeengestapelde dierenhuiden. Mijn werk heeft altijd te maken met de fundamentele menselijke zoektocht naar transformatie, transcendentie en verzoening in het aanschijn van de sterfelijkheid.
(Berlinde De Bruyckere : Maquette Anderlecht - eigen foto)

De initiatiefnemer voor deze expo, eerst te zien in Berlijn, in de Reichstag aldaar in november 2018, is Volker-Johannes Trieb. Hij heeft een ietwat groter werk bestaande uit twee elementen die bij elkaar horen.

(eigen foto)
Er is een grote blok eikenhout (65x65x69 cm) met afgevijlde hoeken, zoals een reuzedobbelsteen. Op alle zichtbare wanden kan je lezen: Homo homini non lupus est(de mens is voor een andere mens géén wolf). De woorden staan op elke zijde in een telkens verschillende lettergrootte. De artiest wil ons duidelijk laten zien dat de mens er kan voor kiezen om de andere niet als concurrent-roofdier te benaderen.
En op de grond, gezaaid rond deze reuzedobbelsteen liggen vele kleine houten dobbelsteentjes, met op vijf zijden de normale bolletjes van een tot vijf, maar het zesde vlak toont dan het vredesteken. De artiest lijkt ons te waarschuwen: willen we blijven dobbelen om oorlog en vrede of willen we onszelf overstijgen door niet te blijven leven vanuit ons reptielenbrein dat zegt 'oog om oog'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten