woensdag 24 november 2021

Zie de vlinder schreeuwen...

 Nog tot 12 december kan je dagelijks (en gratis) naar een bijzondere tentoonstelling in het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem. De titel van deze tentoonstelling, een zin uit een popsong van Jim Morrison van The Doors, "A Butterfly's Scream", speelt met een onmogelijk beeld: een schreeuwende vlinder. Een mooie metafoor voor de paradox van de kunstenaar en de psychiatrische patiënt die hun werken tonen in deze expo. Zoals Luc Debruyckere, directeur van het centrum, in de mooie eenvoudige én goedkope (€10,00) catalogus zegt :
"Er is geen onderscheid in het verlangen van beiden om uiting te geven aan wat zij voelen en ervaren.
Gevoelens die soms erg diep liggen, die onhoorbaar zijn. Een ervaren van ademtekort om het diepste uit de ziel, het lijden en het verlangen, tot uiting te brengen.
(eigen foto - 23 november 2021)

Van een patiënt valt niet zomaar af te leiden wat hem of haar bezielt. Waar hij of zij mee worstelt. Zoals een kunstenaar niet zomaar zegt wat hij te zeggen heeft. Hij drukt uit."
De ondertitel van de tentoonstelling luidt: over de grenzen van de psychiatrie. Wanneer vinden we iemand/ iemands gedrag 'normaal' en wanneer vinden we dat ziek? De werken die we zien houden ons die spiegel voor. De makers van de tentoongestelde werken worden enkel met hun naam aangegeven, zodat je als toeschouwer ook niet onmiddellijk weet of het werk dat je ziet van een 'kunstenaar' is of van een 'psychiatrische patiënt'. 
(eigen foto - 23 november 2021)


Een wandeling door deze ruime tentoonstelling is ook een wandeling door de (soms) verborgen gangen van de menselijke geest. Wie goed kijkt, hoort een vlinder schreeuwen. Ja, dat kan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten