maandag 7 februari 2022

Europalia Treinen - 2 -

 In het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière is nog tot eind februari een expositie te zien over affiches en grafische design gemaakt voor de Belgische spoorwegen vanaf het uitrijden van de eerste trein op Belgisch (en Europees) grondgebied op 5 mei 1895 tot op vandaag. 




Het is een boeiende tentoonstelling want je ziet een aantal verschillende evoluties mooi geïllustreerd. Er is de evolutie van de publiciteit en van de grafische kunst tussen 1835 en nu. Er is de evolutie in het aanbod van de spoorwegen zelf : pakjes en goederendiensten, auto op de trein, all-in groepsreizen, aanbod voor jongeren. Er is de maatschappelijke evolutie met democratisering van de vakanties, aandacht voor het milieu tot oproepen tot veiligheid en afblokken van agressie. En ik vergeet wel nog enkele invalshoeken.
Hier een aantal inkijkjes op de tentoonstelling, nog te zien tot 27 februari. Omdat de trein altijd een beetje reizen is beginnen we hier met enkele affiches voor binnenlandse(eerste helft 20ste eeuw) en internationale (jaren 1960) toeristische bestemmingen.

(eigen foto)

(eigen foto)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten