dinsdag 5 juli 2022

Boghossianstichting : vrouwen vroeger en nu -3-

 De expositie "Portrait of a Lady" (nog tot 4 september in de Villa Empain in Brussel) maakt vragen wakker door mooie beelden te tonen die echter in hun eenvoud toch blijven hangen en prikkelen.
Twee hedendaagse thema's die veel mensen bezig houden betreffen enerzijds de Westerse kolonisatie van zogenaamde 'wilde volkeren' in de 19e en 20e eeuw en anderzijds de gendervragen over je al dan niet goed voelen in het geslacht van je geboorte.
Bij het eerste thema zie je onder anderen een video van Nashashibi & Skaer "Why are you Angry?" (2017) waarin de filmers naar Tahiti trokken waar Paul Gauguin in de laatste jaren van zijn leven vele plaatselijke veelal héél jonge meisjes schilderde in een zogezegd paradijselijke omgeving. Zelfs zonder expliciete duiding voelt de kijker zich toch wat ongemakkelijk, tegelijk gefascineerd door de schoonheid van de vrouwen maar ook wat ongemakkelijk omdat je jezelf als een voyeur voelt die 'misbruik' maakt en die vrouwen tot object maakt van zijn eigen (kunst)plezier.  De titel van de video vergroot nog dat ongemak: waarom ben je boos? Via deze You Tube link(duur 5'04") kan je de makers kort horen vertellen over hun project (Engelstalig !). 

(eigen foto - still uit genoemde video)
Over de genderkwestie was ik onder de indruk van een groot werk dat heel teer oogt en toch ook sterk. Het is een aquarel gemaakt door Gauthier Hubert in de jaren 2016-2020 van 178,5 x 84 cm. en toont in heel zachte tinten een vakkundig en gevoelig beeld van een vrouw/man. De titel van het werk brengt ook hier weer een meerduidigheid binnen : "Blanche Neige morte" (dode Sneeuwwitje).
(©Gauthier Hubert)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten