maandag 11 juli 2022

Vensterlanden 150 jaar Stijn Streuvels -1-

 In de regio waar de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels heel zijn leven heeft gewoond, Zuid-West-Vlaanderen, wordt zijn 150e geboortedag herdacht met o.a. een fietsroute langs vijf kunstwerken die vensters willen zijn om op een hedendaagse manier naar man en werk te kijken. Het ene werk is al beter geslaagd dan het andere. 

Met het zogenaamde taalvenster wordt meest direct een band gelegd tussen het werk van Streuvels en de omgeving: een spiegel met daarop een zin uit het werk "Het leven en de dood in de ast" weerkaatst tegelijk de vlindertuin van het domein Beukenhof in Vichte. Tijdens de lockdown herlas ik dat werk in een uitgave van Lannoo 2016. Ik was vergeten hoe intens en zalig dat werk wel was: een drama dat alle grote levensvragen oproept (leven, dood, zin van het bestaan, liefde, lust)  en dat in een eigen taal met fantastische nu vaak vergeten woorden. 

Ik heb de zin die te lezen is op de spiegelinstallatie in Vichte terug opgezocht en moest vaststellen dat Streuvels in die zin de spelende muizen beschrijft die de ast innemen als het werkvolk vertrokken is. 
Zoals de muizen over elkaar heen buitelen, zo buitelen en springen de woorden over elkaar heen in Streuvels' beschrijving : lees maar heel even mee "takelen, tjokken, tinsen en titsen, trijkelen, kullebukken, hossebrokken..." en zo voort. 
(eigen foto)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten