woensdag 24 april 2024

Middeleeuwse geneeskunde en hospitaliteit - 3 -

Twee weken na mijn bezoek aan het hospitaal Notre-Dame à la Rose (Lessines) bezocht ik het Sint-Janshospitaal te Brugge en ontdekte er de nieuwe opstelling, na een herinrichting, te zien sedert begin dit jaar. Lessines en Brugge tonen in een historische locatie hoe de gezondheidszorg werd georganiseerd van de middeleeuwen tot recent of vandaag, zorg gestart vanuit een religieuze insteek door zusters.

(eigen foto)

In Brugge is er duidelijk gekozen om niet alles te tonen, maar om een verhaal te vertellen vanuit en met bijzondere (kunst)voorwerpen uit de eigen rijke collectie. Kosten noch moeite werden gespaard om dit te realiseren en de bezoekers mee te leiden in een overzichtelijk parcours met vele technische snufjes en touchscreens. Het gaat over hospitaliteit ofte gastvrijheid voor pelgrims en zieken, over zorg door zusters en broeders en hun beroepsrisico's, over zoeken naar betere zorg en betere medicijnen, over de uitstraling via het verwerven of krijgen van kunstwerken, over zorg geven én zorg krijgen bij ziekte én bij het einde van het leven.
Het traject begint bij de gastvrijheid, een uitdaging die duidelijk van alle tijden is en mondt uit in de kapel waar de werken van Hans Memlinc in dialoog gaan met een nieuw werk van Berlinde de Bruyckere (liggende archangelo). Een hartverwarmende én uitdagende tocht doorheen de tijd die ook vragen stelt aan de bezoeker. Een veelsterrenervaring. 

(eigen foto : vooraan Liggende Archangelo van Berlinde de Bruyckere
met op achtergrond Johannestriptiek van Hans Memlinc)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten