vrijdag 26 april 2024

Middeleeuwse geneeskunde en hospitaliteit - 4 -

 Twee verschillende locaties op 76 kilometers van elkaar die als twee varianten zijn van eenzelfde verhaal : hoe mensen zorg organiseerden voor pelgrims en zieken sedert de middeleeuwen (12e/13e eeuw) tot op vandaag. Het rijke Brugge vergelijken met het meer bescheiden Lessen is niet correct, want beide verhalen zijn anders de moeite waard. 
De overdaad aan objecten met weinig selectie in een lang parcours in Lessen voelt wat oubollig aan, maar tegelijk zorgt de rondgang door het hospitaal voor kansen tot verwondering. . Hun kruidentuin, een aantal van hun kunstwerken (waaronder het bijzondere doek: de bewening van de Christus met borsten -eind 16e eeuw), de veelzijdigheid die de bezoeker laat verdwalen in de vele facetten van de zorg en geschiedenis... allemaal redenen om zelf op ontdekking te gaan in Lessen en je eigen verhaal te maken vanuit wat je allemaal ziet. En dank zij de volhardende inzet van vele vrijwilligers werd dit complex niet afgebroken in de jaren 1960-70. Ook dat maakt mee deze site tot een uitzonderlijke plek.
(de kruidentuin bij het hospitaal in zijn februari-dracht - eigen foto)


Het vernieuwde parcours in Brugge laat je dan weer gericht op zoek gaan naar de kernaspecten van wat een hospitaal is (zou moeten zijn): gastvrijheid, zorg geven, zorg ontvangen en de kunst om te kijken.  Lessen toont meer dan Brugge hoe de zorg ook inhield dat de zusters via een eigen boerderij controle hielden ook over de voeding van de zieken en hoe het dagelijkse leven verliep in zo'n hospitaal. Brugge slaat dan weer expliciet de brug met het heden.
Een bezoek aan deze twee locaties doet ook nadenken over de eenzijdigheid van de hedendaagse economische aanpak van de zorg. Ik vond het boeiend en leerzaam om deze twee musea te bezoeken kort na elkaar en om zo genuanceerder te kijken naar de zorg, vroeger en nu.
(drie maal omgang met de dood : foto 21ste eeuw - video over palliatieve zorg -
 laat middeleeuwse memento mori - eigen foto)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten