donderdag 16 november 2017

Zo begint het...

Op 23 maart klonken onder anderen de volgende woorden van schrijfster en dichteres Annelies Verbeke in Brussel voor de ambassade van Saoedi-Arabië.
Vijftig woorden voor vijftig stokslagen. Zo noemt het initiatief van PEN Vlaanderen en Amnesty International om gedichten van vijftig woorden te schrijven voor alle stemmen die in Saoedi-Arabië met stokslagen worden gesmoord.
Een van hen is de dichter Ashraf Fayadh die in 2015 ter dood werd veroordeeld, maar die straf werd -wellicht onder internationale druk- omgezet in jarenlange opsluiting én zestien keer vijftig stokslagen. Volgens zijn aanklagers was er in zijn poëzie sprake van geloofsafval.
Het gedicht van Annelies Verbeke legt verbanden die verrassend zijn en tot nadenken stemmen en die het nieuws van de dag plaatsen in een groter verband.

Ik zocht een beeld hierbij dat niet anekdotisch is en kwam uit bij een abstract schilderij van Kandinsky dat geschilderd werd in Parijs in 1940, enkele maanden nadat de tweede Wereldoorlog uitbrak. De titel van het doek is: Grau mit Schwarz (grijs met zwart).

Zo begint het:
Seksuele intimidatie en een afgebeelde
onthoofding worden
Een inschattingsfout
Het oproepen tot het laten verdrinken van                   
vluchtelingen wordt
Optreden tegen het Aanzuigeffect
De onafhankelijke rechterlijke macht wordt
Weg met Wereldvreemde Rechters
Het deporteren op basis van vermoedens wordt
Daadkrachtig Beleid
Zo begint het einde
Niemand is veilig.

(in: Poëziekrant, jg. 41, nr. 5, blz.75)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten