vrijdag 19 oktober 2018

To Infinity and Beyond -3-

Tijdens het BredaPhotoFestival (nog enkele dagen, tot 21 oktober) worden we als toeschouwer geconfronteerd met de mogelijkheden en grenzen van onze wetenschappelijke en technologische "vooruitgang".
In het Stedelijk Museum Breda zijn enkele boeiende fotografen te zien, zoals de Syrische Sara Naim, met haar project "When Heartstrings Collapse". Ze toont ons wat er in ons lichaam gebeurt als je een emotie ervaart en daarnaast toont ze ook in een aantal foto's hoe de computer fouten maakt bij het vergroten van beelden.
(Sara Naim)

Nog in het Stedelijk Museum is er ook werk te zien van de Finse Maija Tammi die zich afvraagt: waar komt de mens vandaan? Ze liet zich bekoren door de theorie van de panspermie (overal zaad), een theorie waar ook Stephen Hawking zich over gebogen zou hebben...(!?)

(Maija Tammi)


De Belgische fotograaf Philippe Braquenier documenteerde met zijn project "Palimpsest" op hoeveel verschillende manieren mensen data opgeslagen hebben en opslaan. Daarbij stelde hij vast hoe snel al die technologieën verouderen (vb. muziekopslag op LP, daarna op cassette, dan op CD en nu in de 'cloud'). Twee vragen stelt hij zich: maken we onze kennis niet te afhankelijk van kwetsbare technologieën? en: wat met de vervuiling want servers stoten gezamenlijk nu al méér CO2 uit dan de luchtvaart, hoe moet het verder met nog meer productie en opslag van data?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten