maandag 18 februari 2019

Voorloper van street art: Ernst Pignon Ernst

Ernst Pignon Ernst (°1942 Nice) is zijn hele artistieke leven lang een maatschappelijk betrokken kunstenaar geweest, én door de keuze van zijn onderwerpen én door de keuze van zijn locaties.
Hij maakte tekeningen over sociale en actuele vragen, liet die afdrukken op groot formaat en hing ze dan op op plaatsen die verbonden zijn met deze tekening. In die zin kan je hem een voorloper noemen van 'street art'.
Zo realiseerde hij bijvoorbeeld een project in Soweto, Zuid-Afrika rond het thema AIDS. Hij tekende een sterke Afrikaanse vrouw die in haar armen het dode uitgemergelde lijk van haar dode zoon draagt. De afdruk hiervan bracht hij aan op meerdere plaatsen in de zwarte wijk Soweto en daarna ook in de wijk Warwick (stad Durban). Maar tegelijk maakte hij door dit werk associaties met de anti-apartheidsstrijd van de jaren 1970. Zijn technische kunnen verweeft hij met zijn kennis van de kunstgeschiedenis én met de maatschappelijke vraagstukken die hij rond zich ziet.
In de Botanique in Brussel was er tot 10 februari laatst een overzichtstentoonstelling. Op de valreep ben ik die nog gaan zien. Ik was zeer onder de indruk. Hier enkele algemene beelden.

(project rond Pasolini 1980)

(project Jean Genet 2006)


(Pieta Africaine  Soweto 2002)




(overzicht expo Botanique -8 februari 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten