zondag 24 februari 2019

Vrouwen baas in Hof van Busleyden

In Mechelen staat het Museum Hof van Busleyden in het teken van vrouwen. De vaste collectie van dit onlangs geopende stadsmuseum focust zich op de bloeitijd van de stad wanneer Margareta van Oostenrijk als landvoogdes der Nederlanden resideerde in Mechelen en zet ook de zogenaamde 'Besloten Hofjes' in de kijker, deze zestiende eeuwse retabelkastjes die helemaal opgetooid werden door begijnen en kloosterzusters. In de tijdelijke tentoonstelling (nog tot 12 mei) zien we nu recent werk van Berlinde de Bruyckere die zich liet inspireren door de Mechelse Besloten Hofjes.

In de Besloten Hofjes nemen (kunst)bloemen een belangrijke plaats in en bij vrouwelijke religieuzen dan vooral de lelie, symbool voor reinheid, trouw en menselijke broosheid. De titel van de expositie verwijst enerzijds naar deze symboliek, maar verwijst ook naar een verhaal uit de Metamorfosen van de Latijnse klassieke schrijver Ovidius. Anderzijds zijn er ook heel wat taferelen uit de Besloten Hofjes waar de beschutting van het geloof wordt verbeeld door een heilige onder wiens mantel men kan schuilen. Deze thema's (bloemen en mantel) uit de Besloten Hofjes inspireerden Berlinde de Bruyckere tot een eigen interpretatie op haar vertrouwde grote schaal.

In de tentoonstelling gaan de zestiende eeuwse Hofjes en hun thematiek een dialoog aan met onze tijd door bemiddeling van Berlinde de Bruyckere. Een boeiende dialoog, zeer de moeite waard om je als toeschouwer te laten bevragen.
Zie zelf maar...






Geen opmerkingen:

Een reactie posten