woensdag 30 november 2022

Alice Neel in Parijs -1-

 In het Centre Pompidou in Parijs is er nu een expo bezig met werk van de Amerikaanse kunstenares Alice Neel (nog tot 16 januari 2023). De titel "Un regard engagé" geeft al aan dat de tentoonstelling inzoomt op haar maatschappelijke engagement in en via de schilderkunst. Er worden twee thema's uitgelicht : de klassenstrijd (Neel was actief bij de Amerikaanse communistische partij) en de feministische strijd. Bij dit twee aspect focust ze zich niet alleen op de strijd voor meer respect en gelijke rechten van vrouwen, maar ook van de holebi-gemeenschap. 
Morgen 1 december is het opnieuw Wereld Aids Dag en alhoewel de wereld daar blijkbaar niet meer van wakker ligt, blijft Aids nog een belangrijke niet te genezen ziekte die vooral bij minder begoede wereldburgers tot zware gevolgen leidt. Daarom hier twee portretten die Alice Neel maakte van personen binnen de Amerikaanse  culturele wereld van de jaren 1970/1980... Beiden zijn slachtoffer geworden van AIDS.
Er is de popart-allround artiest Andy Warhol (1928-1987) met een bijzonder schilderij gemaakt in 1970.
(Andy Warhol door Alice Neel in 1970 - foto: Marc Deconinck)


Er is ook het portret van de Japans-Amerikaanse designer Ron Kajiwara (1944-1990).
(Ron Kajiwara door Alice Neel in 1971 - eigen foto)



1 opmerking:

  1. We willen dit nog graag gaan zien... het Warhol-portret is zeer ambigu: wat zien we? Alweer bedankt voor de verslaggeving, Frederik!

    BeantwoordenVerwijderen