zondag 6 november 2022

De vrouw in Laren -2-

 In de Noord-Hollandse plaats Laren verzamelden zich einde 19e-begin 20ste eeuw heel wat kunstenaars. Het arme boerendorp werd opeens een plaats van ontmoeting en inspiratie voor tientallen kunstenaars. Zo iets gelijkaardigs gebeurde in Vlaanderen in die periode in Sint-Martens-Latem. Toevallig of niet zijn deze gemeentes ondertussen uitgegroeid tot een van de rijkste in respectievelijk Nederland en België. Daar is het mooie museum Singer Laren gevestigd waar nog tot en met 8 januari 2023 de tentoonstelling te zien is: De nieuwe vrouw. (Laren ligt op 200 km. van Brussel, in de schaduw van Utrecht en Hilversum). 
Zoals in een vorig bericht al gezegd is het verhaal voor alles Nederlands, maar daarom niet minder boeiend of kleurrijk. Hier enkele werken die mij wel troffen.
Er zijn drie zelfportretten van Lou Loeber die mooi naast elkaar een tijd mee overspannen van drie jaar (1920-1923). Vrouwen zoals Loeber manifesteren zo hun groeiende zelfbewustzijn.
(eigen foto)


Er zijn de reeks portretten van Surinaamse verpleegsters "Dutch nurses"(2015-2022) die na Wereldoorlog II de tekorten in de zorg in Nederland moesten helpen opvangen. De kunstenares Iris Kensmil (1971) is zelf dochter van zo'n verpleegsters en haar moeder staat in deze reeks portretten. Een wat onderbelicht aspect van het Nederlandse koloniale verhaal krijgt zo een plaats in het verhaal over de nieuwe vrouw.
(eigen foto)

De schilder Bart van der Lek schilderde in 1913 vrouwen uit de betere sociale middens die iets nieuws hebben ontdekt : het fietsen. "Buiten met de fiets" toont de vrouwen die passende kledij dragen om te kunnen fietsen. De lange rokken hebben hun tijd gehad.
(eigen foto)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten