dinsdag 8 november 2022

De vrouw in Laren -3-

 Nog een maal wil ik iets tonen van de tentoonstelling "De nieuwe vrouw" in het museum Singer Laren. De expo toont vrouwen uit de voorbije 150 jaar : van fabrieksarbeidsters tot leidinggevende dames in kunst en samenleving, van anonieme onbekende vrouwen tot heel zelfbewuste vrouwen wiens naam klinkt als een klok (zeker in Nederland).
Vrouwen die sigaretten rookten zorgden voor ophef in de eerste jaren van vorige eeuw. Leo Gestel schilderde in 1911 zijn "Dame met sigaret". 
(eigen foto)

In 1915 schilderde Marinus van Raalte een groepje druk vergaderende suffragettes, misschien in voorbereiding op een manifestatie van 1916 waar 18.000 betogers aan deelnamen. 
(eigen foto)


Van een heel andere orde is de foto gemaakt door Erwin Olaf van Els Blokker. Deze dame, de weduwe Jaap Blokker -eigenaar van de Holding Blokker met hun grote winkelketen- schonk in 2018 de gehele privécollectie aan het museum Singer Laren. In die periode maakte Olaf dit portret dat in deze expo over "De nieuwe vrouw" zo ook hulde brengt aan de belangrijkste mecenas van het museum.
(©het Financieele Dagblad)

Ik vraag mij af wat een soort tentoonstelling dit zou worden, als we het verhaal van "de nieuwe vrouw" in België tussen ca.1850 en nu  zouden willen brengen. Hoe gelijklopend vele aspecten ook zijn, toch zou het best heel anders uitvallen, vermoed ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten