zondag 15 januari 2023

HIStory HERstory - Louise in Ieper - 1 -

 
In oktober 2016 bezocht ik in New York het grote en diverse Brooklynmuseum waar ik voor het eerst een tentoonstelling zag rond "her-story". Deze woordspeling in het Engels (his-story en her-story)  wil helpen onze ogen te openen voor een té eenzijdige mannelijke geschiedschrijving. 

In het voorbije jaar kwam op verschillende manieren in verschillende musea het vrouwelijke verhaal uitdrukkelijk aan bod. Vrouwen als scheppende artiesten en niet louter artistiek thema, vrouwen als activisten en als mecenassen, vrouwen als cultuurbouwers (curatoren en museumdirecties).
Zo was er in het musée de la vie romantique in Parijs in de voorbije zomer een expo over "Les Héroïnes Romantiques", in het  Singer Museum in Laren de tentoonstelling "De nieuwe vrouw" (zie berichten op deze blog van 4 november 2022 en erna) en zo loopt nu tot 12 maart in het Ypermuseum (in de Koninklijke Zaal) een expositie over de Ieperse kunstenares Louise De Hem. De expo werd opgemaakt door 11 laatstejaars studenten van de afdeling Beeldende Kunsten van de middelbare school H.Familie. Deze 17-jarigen kozen de werken en maakten een eigen fotografische interpretatie van hun favoriete werk. 
(eigen foto)


We zien hier niet alleen een virtuoze kunstenares maar ook hoe zij hedendaagse jonge kunstenaars in opleiding kan boeien en inspireren. Een intrigerende insteek. 
Naast de foto's van de curatoren is er ook een video-installatie te zien van een hedendaagse Ieperse kunstenares, Edith Dekyndt, een dame met grote internationale uitstraling. Deze video toont een delicaat spel van handen en draden en versterkt zo de delicate schilderijen en pastels van Louise De Hem.
Ferme Ieperse vrouwen die  tonen hoe vrouwen de geschiedenis mee kleur en vorm geven. Nu te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten