dinsdag 24 januari 2023

HIStory HERstory - Rothschild in Luik - 1 -

(eigen foto)
 De laatste jaren is er meer belangstelling gegroeid voor de inbreng van vrouwen in het kunstgebeuren in de loop van de geschiedenis. De mannelijke bril (His-tory) werd afgezet en zo wordt de geschiedenis meer gelaagd. In vorige berichten heb ik het al getoond in Nederland (Singer Museum met "De Nieuwe Vrouw") en bij ons in Ieper (Ypermuseum met "Louise/Edith op handen gedragen). 

In de expo in Laren (Singer) kwamen vele aspecten aan bod, waaronder ook de verzamelaars. Nu worden nog tot 26 februari de rijke dames Rothschild over generaties heen getoond als mecenassen en verzamelaars in het museum La Boverie in Luik.
Verzamelen deden de dames Rothschild dank zij het vermogen van hun echtgenoten. Maar er waren verschillende interesses wat je heel goed kan ontdekken in Luik. De ene verzamelde vooral contemporaine schilderijen en sculpturen, een ander had vooral oog voor oude kunst, nog een ander zocht het in chinoiserieën of keramiek, enz.
De opstelling in de ruime zalen van La Boverie laten je als bezoeker flaneren van de ene ruimte in de andere, met telkens weer de verwondering over wat er zoal bijeen gekocht werd.
Veel kwaliteit met een aantal sculpturen van Rodin en Camille Claudel of tekeningen van Egon Schiele, schilderijen van Cézanne en Fragonard. 
Een heerlijke ontdekkingstocht is deze expositie.
(eigen foto)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten