zaterdag 7 januari 2023

Picasso in Brussel

 In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel kan je een bepaald facet van het oeuvre van Pablo Picasso ontdekken, nl. hoe hij in veel van zijn werk naar het abstracte neigt vanuit zijn zoektocht via het zogenaamde analytische kubisme. Veel tekeningen en schilderijen tonen in deze tijdelijke tentoonstelling (nog tot 12 februari 2023) hoe de artiest de grenzen van het figuratieve aftast en altijd weer andere invalshoeken zoekt en probeert. Ook een aantal sculpturen vervolledigen dit overzicht. 

Picasso was een womanizer eerste klasse. Het vrouwelijke naakt is dan ook een 'rode' draad doorheen heel zijn artistieke loopbaan. Hier zie je naast elkaar een tekening met goauche uit 1908 naast een schilderij van een vrouw in een zetel uit 1927.
(links uit 1908 - rechts uit 1927)

Maar ook andere thema's komen in zijn werk aan bod, zoals landschappen, portretten en stillevens. Hieronder een stilleven "Le vieux Marc"(1934).
(foto : Marc Deconinck)


De tentoonstelling biedt een boeiend traject aan, met een verscheidenheid aan werken, zonder dat je als toeschouwer verdrinkt in de hoeveelheid en uitleg. Zeer de moeite waard.

2 opmerkingen: