woensdag 11 januari 2023

Joan Mitchell in Parijs -5-

 In dit laatste bericht over de tentoonstelling van "Monet-Mitchell", nog tot 27 februari 2023, wil ik enkele werken tonen van Mitchell uit haar grote reeks "La Grande Vallée". Vanuit haar toren in Vétheuil heeft ze jarenlang het landschap in zich opgenomen : de kronkelende Seine, de velden en gewassen, de altijd andere luchten. Deze ingrediënten vormen de basis van een aantal voornamelijk monumentale werken, meestal veelluiken. Deze reeks sluit ook de expositie af, maar het is een uitsmijter van formaat. Als toeschouwer ben je al murw geslagen door de vele zalen met de vele grote doeken van Monet en van Mitchell wanneer je de laatste zalen bereikt.
Ik had alvast moeite om goed te blijven kijken. Op een bepaald moment bereik je als bezoeker je verzadigingspunt. 
Hier enkele werken uit de reeks "La Grande Vallée". Een waardige laatste halte van een groot(s) parcours dat de Fondation Louis Vuitton aanbiedt tot eind februari.
Ook dit zijn 'emotionele landschappen' . Haar zuster stierf in 1983 en dat bracht haar bij haar jeugdherinneringen en de emoties die ze opriepen. Deze herinneringen aan een verloren paradijs vloeiden samen met het landschap dat ze dagelijks kon zien vanuit haar woning. 
(Mitchell : La Grande Vallée XIV (For a Little While) 1983
-eigen foto- )




(Mitchell: La Grande Vallée V  1983-84 - foto: Marc Deconinck )


Geen opmerkingen:

Een reactie posten