dinsdag 25 april 2023

Boerenschilder

 Het Noordbrabants museum in 's Hertogenbosch heeft sedert 2021 een eigen zaal rond de in Zundert geboren Vincent van Gogh. De kern van de presentatie vormt een aantal vroege schilderijen en tekeningen, naast fragmenten uit zijn brieven en dagboek.
De bezoeker kan zich verdiepen in biografische gegevens, maar evenzeer in picturale elementen. Van Gogh wou in het begin het leven weergeven van de arme boeren in zijn streek in Noord-Brabant. De focus in Den Bosch ligt vooral op de eerste jaren van de artistieke loopbaan van Vincent, ook al is er ook aandacht voor het impact van van Gogh op de kunstwereld. 
De expo opent met een indrukwekkend gedicht geschreven door boerenkind uit Noord-Brabant Marieke Lucas Rijneveld. De dichter leest het zelf voor bij een video-installatie van Roel van Tour, die zoekt om het pre-industriële Brabant in beeld te brengen zoals van Gogh dit moet gezien en beleefd hebben. Zo wordt de bezoeker uitgenodigd af te stemmen op de golflengte van de jonge van Gogh. 
(Vincent van Gogh : Genneper watermolen detail - eigen foto)


Daarna kom je in de tentoonstelling zelf met voorwerpen, tekeningen, schilderijen en documenten allerhande die je dichter brengen bij de jonge zoekende van Gogh. 
In bijgaande video kan je meer ontdekken over deze boerenschilder uit Zundert, zoals hij getoond wordt in Den Bosch.

Deze introductie op van Gogh is boeiend gebracht én voor een toevallige bezoeker én voor wie vertrouwd is met de schilderkunst (van van Gogh).

1 opmerking: