vrijdag 21 april 2023

Jeroen van Aken AKA Jhieronymus Bosch

 De Noord-Brabantse stad 's Hertogenbosch wordt ook wel genoemd "Den Bosch". En juist onder deze benaming is de bekendste inwoner ooit van deze stad wereldberoemd geworden. 
Jhieronymus van Aken (°ca.1450?) heeft een bijzonder en heel uniek oeuvre getekend en geschilderd. Hij signeerde zijn werken vanaf ongeveer 1490 als Jheronimus Bosch. Hij stierf in deze stad in 1516.  Er zijn slechts enkele schilderijen en tekeningen nog in 's Hertogenbosch te zien in het Noord-Brabants Museum. Maar sedert enkele jaren is de voormalige Sint Jakobskerk omgebouwd tot het Jheronimus Bosch Art Center.
De kern van hun aanbod bestaat uit goede fotografische reproducties van alle (?) schilderijen van Bosch op ware grootte. In tegenstelling met de klassieke museale opstelling mag je hier zo dicht bij de werken als je maar wilt én kan je de veelluiken ook zelf open- of dichtdoen. De ruimte wordt opgeleukt door driedimensionale uitwerkingen van een aantal 'gedrochten' en figuren uit schilderijen van Bosch. 
(zicht vanaf doksaal - foto : Marc Deconinck)


Er is ook aandacht voor moderne en hedendaagse artiesten die zich hebben laten inspireren door Bosch. De meeste van die werken zijn te zien in de kerktoren, waar je met lift tot helemaal bovenaan kunt waar je een mooi panorama hebt over de stad en streek. 
Ondanks het hoge pretpark gehalte bij binnenkomst in de kerk kon ik toch genieten van deze aanpak. Doordat de schilderijen van Bosch hier allemaal fotoreproducties zijn mag je dicht bij komen zonder boze suppoosten en kan je onbelemmerd lang kijken naar alle details en bijzonderheden. Je kan verdwalen in deze ongewone wereld en ook ontdekken hoe anderen op hun eigen wijze zich hebben laten inspireren door deze ongewone kunstenaar, 'hors catégorie'. Een klein handig bezoekersgidsje is in de inkom van 10,-€ inbegrepen. 
(triptiek De Hooiwagen - gesloten - eigen foto)

(triptiek De Hooiwagen - eigen foto)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten