dinsdag 11 april 2023

Een hapje? Graag ... -3- Ruud Kousbroek

 Uit de bloemlezing "Het geluk van erwtensoep. De lekkerste gedichten" (uitgave Spermalie/Davidsfonds 2007) kan je smullen van vele verzen rond het thema 'eten'. 
Zoals op alle terreinen, zo ook op culinair gebied neemt de wetenschap over van de ervaring. Eten is niet langer 'lekker' (soms lekker vet of lekker veel of ...) maar eten is nu meer en meer calorierijk of cholesterolrijk of ...Ruud Kousbroek maakte een gedicht over deze 'verwetenschappelijking' van het culinaire gebeuren. Een leuke spiegel.

ETEN 10

Mama, wat eten we vandaag?
Stabilisator E450 kind!
O zalig mams! en wat nog meer?
Misschien wat antioxidant E301,
Als ik er nog van in huis heb.
(©OWH)

O fijn! En mââms...
Ja?
Mogen we ook wat gemodificeerd zetmeel?
Maar kind - we hebben gisteravond
Ook al gemodificeerd zetmeel gehad!

Maar geen voedingszuren, mam,
Dat hebben we in geen weken meer geproefd.
Met conserveermiddel E202,
Hé toe mams, omdat het morgen Zaterdag is?

Nee, daar komt niets van in!
Maar wat zouden jullie zeggen
Van een portie Emulgator
Met kleurstof E106
En smaakversterker?
(uit: Het geluk van erwtensoep. De lekkerste gedichten., blz.86)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten