donderdag 19 januari 2017

New York - serie presidentsverkiezingen - 04

New York City is overwegend democratisch gekleurd en vele inwoners van de Big Apple zijn  dan ook heel verontrust over hun stadsgenoot-president-elect. De inauguratie van Donald Trump morgen zal voor velen van hen een pijnlijk en droevig moment zijn.
De (weinige) affiches i.v.m. de presidentsverkiezingen, die er in oktober te zien waren, waren vaak heel origineel.
Zie hierbij twee anti-Trump affiches gezien in Williamburg (Brooklyn).


(in vertaling: Donald is een lul)






























De twee heel verschillende affiches tonen mij de uitdaging waar we voor staan als we willen spreken over het fenomeen 'Trump' en over de demagogische populistische  politici in Europa in deze 'vloeiende' tijden.
De botheid en het zwart-wit-spreken van Trump en gelijkgestemden verleiden ons vaak om in gelijke taal terug te spreken. Dat zien we in de rechteraffiche: zwart-wit en een boertig woordgebruik.  Met gelijke munt terugbetalen, zo zou je het kunnen noemen. Dat is taal die hij wel verstaat. Als er al antwoord komt, zal het op dat niveau verder gaan en komen we in een spiraal van modder gooien en kortzichtige oneliners terecht. Vruchtbaar is anders.
Maar daarmee verlagen we onszelf tot een niveau dat we eigenlijk afkeuren. Als we evenwel meer genuanceerd en inhoudelijk reageren, zoals de linkeraffiche doet, worden we door vele mensen niet begrepen of worden we weggehoond als 'elitair', e.d.  En we worden niet gehoord. Frustrerend en niet productief, zeker niet op korte termijn.
Aangezien de wereld kleurrijk is, lijkt mij de keuze voor kleur boven zwart-wit de enige keuze die op termijn vruchtbaar is. Ook al kan er in de tussentijd veel kapot gemaakt worden en kan er veel menselijkheid verloren gaan. De onzekerheid die vele kiezers dreef naar Trump en de Brexit wordt nu ook ieders onzekerheid. Vrijheid, democratie, gelijkheid, broederlijkheid zullen opnieuw geijkt moeten worden. Er wachten ons bijzondere tijden: voor de enen 'boeiend' en 'uitdagend', voor de anderen 'beangstigend' en 'verbijsterend'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten