donderdag 17 mei 2018

17 mei: Ihsane Jarfi-dag

Het is vandaag de Internationale dag tegen homofobie en transfobie. De holebi-gemeenschap komt zaterdag op straat om zichzelf in de kijker te zetten. Deze jaarlijkse optocht heeft altijd al een dubbel gezicht: er is 'pride', fierheid om de veelkleurige vormen van seksualititeit en relaties, maar ook zijn er altijd eisen en vragen om meer rechtvaardigheid en verdraagzaamheid.

Vele mensen, binnen én buiten de holebi-gemeenschap, denken dat de grootste strijd gestreden is omdat een aantal wetten zijn goedgekeurd rond homohuwelijk, anti-discriminatie, ea,  maar dat betwijfel ik zo.

Op 21 april 2012 werd de 33-jarige Ihsane Jarfi vermoord omwille van zijn homoseksualiteit. Dit gebeurde niet in het Midden-Oosten, maar in België. NTGent  maakte hierover onlangs een nieuw theaterstuk, "La Reprise". Zijn vader zei naar aanleiding van een bezoek tijdens de repetities nog in "De Standaard"(DS Weekblad 21/04/2018): "Het is niet de homofobie die Ihsane heeft vermoord. Het is een deel van de samenleving die dit doet en het wordt keer op keer herhaald: de wreedheid tegen mensen, niet om wat ze doen, maar om wat ze zijn. atheïst, jood, zwart, homo. Het is de samenleving die sommigen een paspoort geeft om anderen kapot te maken."
En iets verder in het interview zegt hij nog: "Hoe worden mensen homofoob? Ze trekken het kostuum van de religie aan, dat van de wet, de traditie, de zogenaamde common sense. Daarmee legitimeren ze het ontoelaatbare. Ze slaan de andere, doden hen. En daarna zeggen ze: het is normaal."

(eigen foto gaypride Parijs 2015)


En dan zie je in de aanloop naar de verkiezingen een partij doodleuk opkomen met als slogan: gewoon doen. Het aantal homoseksuelen wordt in de maatschappij geschat op een cijfer tussen 3 tot 10 %, dus statistisch blijft dit een duidelijke minderheid. De normalen, de gewonen vormen een overgrote meerderheid.
En volgens een onderzoek van 2016 onderneemt 1 op de 4 holebi's een zelfmoordpoging. Samenleven met verschil, met anders-zijn blijft een dagelijkse uitdaging en zal nooit evident zijn.
Wetten stemmen is één ding, een andere mentaliteit opbouwen is nog heel iets anders. Een opdracht voor elke persoon, een groei naar meer menselijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten