donderdag 10 mei 2018

Macht zichtbaar maken

Koningen en andere  politieke heersers proberen altijd opnieuw hun onderdanen en hun concurrenten te imponeren. Sommigen doen dat op een heel doorzichtige en brute manier, andere gaan subtieler te werk. Ze schakelen allerlei media in om hun boodschap kracht bij te zetten. Vandaag zijn dat TV-beelden en Twitter, vroeger waren dat architectuur, schilderkunst of beeldhouwkunst.
Eind vorig jaar liepen in het Louvre twee thematentoonstellingen die dat op een treffende wijze voorstelden.
Een van deze tijdelijke exposities toonde koning Frans I die bij gebrek aan goede eigen artiesten, kunstenaars uit de Lage Landen inhuurde om zijn machtspositie te bevestigen met kunstwerken. Daar zag ik meerdere werken van Jean Clouet, geboren omstreeks 1485-1490 in de buurt van Brussel. Clouet zou wel eens een verfransing kunnen zijn van de naam Cloet. Als vaardig schilder en tekenaar werd hij opgemerkt door François I. We zien hier hoe de koning via de kunst én via de godsdienst een steviger machtsbasis betrachtte. De latere machtuitbeelding bij de zonnekoning Lodewijk XIV heeft hier al zijn wortels...
Naast een klassiek staatsieportret zien we Johannes de Doper met de trekken van Frans I. Daarbij staat onderaan links nog: FRANCOIS R*DE FRANCE*PREMIER DE CE NOM AGE DE XXIIII ANS, wat betekent dat het schilderij gemaakt is in 1518.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten