zondag 3 maart 2019

Bernard van Orley: BOZAR Brussel

Tot 26 mei presenteert BOZAR in Brussel een groot en groots ensemble van schilderijen, wandtapijten en tekeningen van de Renaissance-artiest Bernard van Orley (1487-1541), een Brusselaar die deze expositie zeker waard is.
Bozar slaagt er altijd opnieuw in om kwaliteit aan te bieden én om dat ook op een heel kwaliteitsvolle manier te tonen. De aangebrachte toelichtingen zijn in hun beknoptheid toch ruim voldoende om de bezoeker mee te leiden in het verhaal dat rond deze veelzijdige kunstenaar wordt geweven. Geweven is hier mooi van toepassing, want een groot aantal grote wandtapijten van over de hele wereld zijn hier opgehangen. Het ontwerpkarton van de tapijten is van Bernard van Orley. De getoonde  wandtapijten zijn van een zeer hoge kwaliteit. We kunnen hierin niet alleen de picturale kwaliteiten van Van Orley aflezen, maar ook het technische kunnen van de Brusselse tapijtwevers.
Daarnaast zien we vele originele schetsen van Bernard van Orley, wat vrij uitzonderlijk is voor die periode, en vele schilderijen van de meester en van zijn assistenten uit zijn atelier.
Als toeschouwer kan je in deze tentoonstelling ook heel dicht bij de werken, wat nog meer uitnodigt om te verdwalen tussen de kleuren en de vormen van de afgebeelde verhalen en portretten.
Hier enkele globale indrukken van deze indrukwekkende expositie.



(eigen foto's 26 februari 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten