vrijdag 11 september 2020

Vrouwen met toekomst : een drieluik - eerste zijluik : L' Avenir (2016)

 In 2016 kwam de film "L'Avenir" uit, geregisseerd door Mia Hansen-Løve, film die soms betiteld werd als een filosofisch drama.




We volgen Nathalie, gehuwd en moeder van twee kinderen, leraar filosofie aan een Parijs lyceum. Haar moeder, gewezen actrice, vraagt voortdurend aandacht en zorg, want ze begint te dementeren en wordt op een bepaald moment toevertrouwd aan een zorgcentrum. Daar sterft de moeder na een val.  Haar man bedriegt haar en besluit uiteindelijk om van haar te scheiden. Nathalie publiceert regelmatig over filosofie bij een gespecialiseerde  Parijse uitgeverij. Maar de uitgever wil meer bij de tijd zijn en haar boeken een frisser uiterlijk geven (meer kleur en foto's, meer magazine look) én de teksten grondig versimpelen. Met deze veranderende politiek kan de lerares niet leven. De samenwerking met de uitgever komt op de schop. En dan is er nog Fabian, een talentvolle oud-leerling, die haar pad opnieuw kruist en zijn dromen wil realiseren in een oude boerderij ver weg van Parijs in het zuiden van het land. 

De filosofe wordt uitgedaagd om haar leven opnieuw te oriënteren ; ze beseft dat ze opeens vrij is, niet meer gebonden aan man of moeder of uitgeverij. Maar wat te doen met die vrijheid? Haar vertrouwde filosofen blijken niet in staat haar uit de verwarring te halen.

 [let op : spoiler] 

Gelukkig is er de geboorte van een eerste kleinkind, toekomst en uitzicht. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten