maandag 14 september 2020

Vrouwen met toekomst : een drieluik - tweede zijluik : Honeyland (2019)

 "Honeyland" is een documentaire film van twee jonge Macedonische regisseurs Ljubo Stevanov en Tamara Kotevska. In een afgelegen bergstreek van Macedonië volgen ze drie jaar lang een imker, Hatidze. Deze vrouw onderhoudt meerdere kolonies van wilde bijen, die op de meest diverse plekken wonen zowel in rotsspleten als in bomen of vervallen huizen. Wanneer ze honing weghaalt zegt ze tegen de bijen: de helft is voor mij en de andere helft is voor jullie.  


(still uit de film Honeyland)


Ze keert dan terug naar haar huis, het enige bewoonde in een verlaten dorp, waar ze zorgt voor haar 85-jarige moeder die al vier jaar bedlegerig is. De geoogste honing gaat ze geregeld op de markt in Skopje verkopen en met dat geld doet ze inkopen voor hun kleine huishouden, zoals bananen die haar tandeloze oude moeder nog kan eten. 

Haar leven wordt echter overhoop gehaald door de komst van een rondtrekkende Turkse familie met zeven kinderen en een kudde koeien. Het gezin hoedt het vee en de vader ziet een extra bron van inkomen bij Hatidze: bijen houden. Hatidze leer hem alle knepen van het imkerschap. De vader is vooral uit op snel geld winnen en slaat daarom de raad van Hatidze in de wind. 


Met alle dramatische gevolgen van dien voor zijn eigen bijenkolonies én de kolonies die Hatidze onderhoudt. Ondertussen klikt het tussen Hatidze en een van de tienerkinderen van haar ongenode buren...Hij is als de zoon voor haar, die altijd alleen is gebleven.

[let op : spoiler]

Op het einde trekt de Turkse familie weer weg, sterft haar moeder en zijn haar bijenkolonies in en rond het dorp vernietigd. Zoals bij het beginbeeld van de film, zien we op het einde terug een eenzame Hatidze die alleen loopt (nu met haar hond) in een desolaat landschap, nu niet meer een droog stoffig zomerlandschap maar een besneeuwde troosteloze vlakte. Ze stapt een onzekere toekomst tegemoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten