zondag 24 januari 2021

Aleppo in Brussel

 De Boghossianstichting in de Villa Empain is een centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen. Deze stichting zorgt altijd weer voor mooie en interessante tentoonstellingen. In de Villa Empain wordt op het gelijkvloers en op de eerste verdieping meestal een kunstparcours uitgestippeld rond een bepaald thema, terwijl in de kelderverdieping doorgaans een meer documentaire opstelling te zien is. 
(eigen foto - 15 januari 2021)


Terwijl nu The Lighthouse te zien in (zie ook dit blog op 22 januari) in de Villa, toont men in de kelderverdieping  een documentair opgevatte tentoonstelling over de Syrische stad Aleppo, met als titel : Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis. Een belangrijke focus is de voorstelling van ICONEM, een organisatie die wereldwijd met de nieuwste technieken bedreigd erfgoed probeert te documenteren in functie van conservatie, restauratie en eventuele heropbouw. Ze bedienen zich daarbij van de nieuwste technieken zoals 3D-technologie.
(eigen foto 15 januari 2021)


(eigen foto 15/01/2021)
Deze expo is bijzonder instructief en brengt op een boeiende manier een pakkend beeld van een door oorlog zwaar geteisterde stad. Ik dacht spontaan aan de verwoeste steden in Vlaanderen en Noord-Frankrijk na Wereldoorlog I. Het geheel is op een eenvoudige maar indrukwekkende manier voorgesteld. 
Samen met The Lighthouse nog te zien tot 18 april. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten