zaterdag 2 januari 2021

Memling Brugge -2-

 Nog tot eind januari 2021 kan je in Brugge een kleine maar mooie thematentoonstelling bekijken over hoe hedendaagse kunstenaars ook nu nog geïnspireerd worden door Hans Memling (1430-1494), dus 500 jaar na datum.
In het Sint-Janshospitaal staat het veelluik rond de heiligen Johannes de Doper en Johannes de Evangelist. Dit grote en grootse werk werd ooit geschilderd voor het hospitaal (onder patroonschap van de heilige Johannes) waar het nu nog altijd prominent aanwezig is en altijd weer tot de verbeelding spreekt. Het rechterzijluik zoemt in op de heilige apostel Johannes die op het eiland Patmos zijn visionaire boek der Openbaring (Apocalyps) schrijft. 
(© biblioklept.org -detail rechterluik twee ruiters van de Apocalyps)


Meerdere plaatsen op dat zijpaneel tonen vuur, en die vuurscènes inspireerden de videokunstenaar David Claerbout tot een groot en groots videowerk "Wildfire (meditation on fire)". Op een reuzescherm op de Diksmuidezolder van het hospitaal kan je je overgeven aan die meditatie. Een trage video-installatie die uitnodigt om je te laten inpalmen door dat bijzondere natuurelement wat vuur is. Bij wijlen verbijsterend, bij wijlen verbluffend, altijd weer verbazend. Zoals vuur ook is, zoals bossen en bomen ook zijn.
(eigen foto 9 december 2020)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten