zondag 10 januari 2021

Katoenplukkers aan de Schelde

 De in Kaïro geboren Armeense artieste Anna Boghiguian is momenteel te gast in het museum SMAK in Gent (expo nog tot 2 mei). Ze toont een installatie waarbij ze het textielverleden van de stad als uitgangspunt neemt. 
Ze voert je mee naar katoenplantages en de slavenarbeid, naar de verwerking van het katoen tot kledij, via de havens naar de weverijen in o.a. Gent. Ze toont het verhaal van menselijke inventiviteit, winstbejag, uitbuiting en massaproductie tot de uiteindelijke teloorgang van de textielindustrie in onze regio's. Tekeningen, scénes met uitgesneden figuren, flarden teksten (literaire of journalistieke)  zet de artieste in om haar verhaal te vertellen. Zo brengt ze, door andere ogen bekeken, een belangrijke periode van onze (industriële en economische) geschiedenis bij ons terug. 
Verfrissend en prikkelend, uitnodigend om ons meer bewust te zijn van én onze wortels én onze afhankelijkheid van vele andere mensen van de andere kant van de wereld. Een voorbije en toch niet voorbije geschiedenis zoals de titel van de tentoonstelling suggereert : A Short Long History.
Boeiend, een aanrader.

(eigen foto - 17 december 2020)

(foto Marc Deconinck - 17 december 2020)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten