zaterdag 16 januari 2021

Zoute honing van Anna Boghiguian

 Nog tot 2 mei is in het SMAK in Gent een tentoonstelling te zien van de Armeens-Egyptisch-Canadese artieste Anna Boghiguian (°1946). In deze expositie met als titel "A Short Long History" vertelt ze op beeldende wijze geschiedenisverhalen via de productie van bepaalde dagelijkse producten zoals katoen, zout, rozen of honing en via plaatsen daaraan verbonden. 
Naast de nieuwste installatie speciaal gemaakt voor het SMAK over katoen (zie deze blog 10 januari 2021) zijn er vroegere werken te zien. Via haar installaties nodigt ze de toeschouwers uit op een reis naar andere plaatsen en andere tijden en naar de leefwereld van andere mensen. Na deze tentoonstelling is voor mij zout niet meer zomaar zout. Zout heeft en vertelt een sociale en economische geschiedenis die van belang is tot op vandaag. 
Een bezoek aan deze tentoonstelling leert je met andere ogen te kijken naar je eigen geschiedenis en de geschiedenis van je land en regio. Ze daagt je ook uit, als we weer mogen reizen, om met andere ogen te kijken als je op reis bent; ogen die zoeken naar de vele lagen die in een stad of streek te ontdekken zijn voor wie wil zien. 
Aan te raden want in deze reis-arme tijden is deze expo ook een reis doorheen de tijd en naar andere steden.

(eigen foto : Good Alianore is Coming)

(eigen foto : deel van installatie Salt traders)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten