vrijdag 14 januari 2022

Brussel Beiroet

De ontploffingen in de haven van Beiroet (Libanon) op 4 augustus 2020 vernietigden een groot deel van de stad, een heel deel van de zo noodzakelijke haveninfrastructuur en duizenden levens. Want naast de honderden doden en de duizenden fysisch gekwetsten werden ook diepe wonden geslagen in het hart en de geest van miljoenen Libanezen, of ze nu in Beiroet of in Libanon wonen of ergens elders in de wereld. Die dag was en is voor hen nog altijd een groot trauma.
(eigen foto videostill
van video gemaakt door ICONEM,
groep die zich inzet voor bedreigd cultureel erfgoed) 


 De expositie in de Villa Empain (Brussel) nog tot 6 februari toont vooral jonge Libanese artiesten, meestal geboren tijdens of na de burgeroorlog van 1975-1989. Als ik op deze tentoonstelling terugkijk, zie ik als het ware een soort artistiek vademecum over hoe mensen proberen trauma een plaats te geven in hun leven. 
Sommigen focussen zich op wat er gebeurd is en wat er veranderd is door de ontploffing : beelden van de ravage, foto's waar mensen of voorwerpen zijn witgeschilderd, een oudejaarsavond met vuurwerk die de knallen van 4 augustus weer tot leven brengen,...
(eigen foto 
Ayman Baalbaki  Zonder titel
acryl op doek - 2021)

Daarnaast proberen anderen de feiten te verklaren, redenen te vinden, hun gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. En allen zoeken ze daarbij of daarnaast om hun wonden te helen. De slaap biedt soms een beetje rust of men gaat zich toeleggen op het kleine positieve zoals zorg voor planten of men gaat terug naar zijn geboortedorp ver weg van Beiroet om zichzelf te herontdekken. Terug naar de wortels. Terug naar de geborgenheid van je eigen familie. 
 Deze verscheidenheid in het zoeken naar een nieuw evenwicht na het trauma vind ik in deze expo zo ontroerend en hoopgevend. How will it end? Niemand weet het maar midden de geopolitieke machinaties zoeken mensen hun weg en ze zoeken hun geschiedenis te schrijven midden de ruïnes van de grote geschiedenis. Kleine mensen die grootmenselijk zoeken te leven midden grote conflicten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten