woensdag 12 januari 2022

Libanon in Brussel

 In een bericht van 27 november 2021 op deze blog vertelde ik over een tentoonstelling gezien in Parijs in het Institut du monde arabe. 
Werken van Libanese artiesten werden er getoond van net na de Tweede Wereldoorlog tot in de lente van 2021, dus na de verwoestende explosie van 4 augustus 2020 in de haven van Beiroet. 
Nu in Brussel, in de Villa Empain nog tot 6 februari, kan je gaan kijken naar een gelijkaardige tentoonstelling onder de titel : How will it end? Op wat zal de situatie in Libanon uitdraaien? Waar zal het met dat land en zijn decennialang geteisterde bevolking heengaan? Vragen die iedereen zich stelt als hij/zij maar een beetje begaan is met dat land en vooral met de mensen die er wonen en leven.
In Brussel ligt de focus helemaal op kunstenaars die op artistieke wijze reageerden op de catastrofe van 4 augustus 2020, de aanloop ernaartoe en de gevolgen ervan. Enkele werken dateren van voor de ontploffing maar geven dan wel een sfeer weer die zinnig is voor het zoeken naar een antwoord op de vraag how will it end?
Kunstenaars documenteren de ramp en de gevolgen, ze zoeken hoe er mee om te gaan, ze proberen de overweldigende en veelzijdige emoties die de explosie oproept uit te drukken.
Een paar kunstenaars zijn vertegenwoordigd in beide tentoonstellingen, zoals Etel Adnan en Ayman Baalbaki, maar voor het overige zijn er telkens andere namen te ontdekken.
Hier enkele sfeerbeelden van deze mooie expositie (eigen foto's).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten