dinsdag 30 augustus 2016

Truman: een film over meer dan een hond...









Waar gaat het over in de film "Truman"?
Een vijftiger, Julian, is ongeneeslijk ziek en besluit alle therapie te stoppen. Een boezemvriend, Tomas, komt hem bezoeken van de andere kant van de wereld, wellicht hun laatste ontmoeting. Een ongemakkelijk  thema dat al meerdere keren is verfilmd en waar de clichés op de loer liggen. Maar deze film handelt niet in kitsch en cliché.
De regisseur Cesc Gay slaagt erin om dit gegeven op een humorvolle en warm-menselijke manier in beeld te brengen. Hij gaat het sentiment niet uit de weg, maar nergens wordt de film klef of goedkoop. Hij houdt ons, toeschouwers, een spiegel voor: hoe zouden wij omgaan met een vriend die zijn laatste maanden telt?
Het enige toekomstperspectief dat wij als mens met alle andere mensen delen lokt toch bij iedereen andere reacties uit en dat toont de film wondermooi. We zien hoe mensen soms heel kwetsbaar en onhandig omgaan met de dood als die voor hen komt te staan in de persoon van een bekende die ongeneeslijk ziek is en terminaal. We zien ook hoe Julian probeert op een doordachte manier zijn leven af te ronden en hoe dit niet altijd zo makkelijk is. En we zien hoe zijn vriend Tomas wordt heen en weer geslingerd tussen velerlei emoties en gedachten.
En Truman? Dat is de hond van Julian, waarvoor een oplossing moet gevonden worden, nu zijn baasje aan zijn laatste weken/maanden begint.

Een film vol humor, oprechtheid en directheid, een film die de kijker laat invoelen wat het kan betekenen als de dood zo midden in je leven terecht komt zonder sentimenteel te worden of belerend. Een aanrader voor al wie over zijn toekomstperspectief wil nadenken, nadenken met zijn hele persoon (verstand én hart).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten